top of page

OMSCHRIJVING 
PROJECT VOEDSELBEWUSTWORDING

 

Welkom bij

dit eerste project!

Jullie gaan de slag met het onderwerp 'Voedselbewustwording'.

Jullie onderzoeken vier invalshoeken. Daarna gaan jullie een eigen challenge opzetten en daar ook een oplossing voor bedenken.

Succes en veel plezier! 

Quest Brugklas project 1

2024-2025

Project Voedselbewustwording

Voedselbewustzijn & Creatie

Welkom bij het project over voedselbewustwording en productontwikkeling. Tijdens dit project gaan jullie samen ontdekken hoe voedsel wordt gemaakt, verwerkt en geconsumeerd, én hoe jullie een oplossing kunnen bedenken dat mensen helpt om bewuster om te gaan met eten.

Doelen van het Project

1. Begrijpen hoe voedsel wordt gemaakt

Jullie gaan de wetenschap en technologie achter voedselproductie onderzoeken, zodat jullie een beter inzicht krijgen in de complexiteit van ons voedselsysteem.

 

2. Samen een product ontwikkelen

Door samen te werken in groepen, gaan jullie een innovatieve oplossing ontwerpen dat mensen bewuster maakt van hun voedselkeuzes en hen helpt duurzamer te leven.

 

3. Creatief denken en probleemoplossing

In dit project zullen jullie creatieve en probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen, om uitdagingen op het gebied van voedsel en duurzaamheid aan te pakken.

Projectfasen

 

1. Projectintroductie

Jullie beginnen met een gezamenlijke introductie: verdeling van de invalshoeken, onderzoekende houding. ontwikkelen, leren hoe informatie gevonden kan worden (informatievaardigheden).  

2. Onderzoek en Ideegeneratie

In de groep duiken jullie diep in de thema's van wetenschap, duurzaamheid, economie en cultuur. Jullie verzamelen op die manier inzichten, waarmee jullie ideeën voor een oplossing bedenken.

3. Ontwerp van de oplossing

Met de verzamelde kennis en creatieve ideeën, gaan jullie aan de slag om een oplossing te ontwerpen om de bewustwording rondom voedstel te versterken of te veranderen. Door samen te werken komen jullie tot de beste oplossing.

Samenwerken in Themagroepen

1. Wetenschap en Gezondheid

Deze groep onderzoekt de wetenschappelijke aspecten van voedselproductie en - consumptie. Ze kijken naar voedingswaarden, verwerking en innovatieve techniologieën.

• Voedingswaarden
• Voedselverwerking
• Technologische innovaties

2. Duurzaamheid en Milieu

Deze groep richt zich op de duurzame en milieuvriendelijke aspecten van ons voedselsysteem. Ze kijken naar zaken als voedselverspilling, hernieuwbare landbouw en kringloopeconomie.

• Voedselverspilling
• Duurzame landbouw

• Kringloopeconomie

3. Economie en Bedrijfskunde

Deze groep onderzoekt de economische factoren en bedrijfsprocessen rondom voedselproductie en - consumptie. Ze kijken naar zaken als kosten, distributie en innovatie.

• Kosten en prijzen

• Voedsellogistiek

• Innovatieve businessmodellen

4. Cultuur en Geschiedenis van Voedsel

Internationale Keuken

Voedsel is nauw verbonden met cultuur. Jullie gaan onderzoeken hoe verschillende keukens wereldwijd zijn ontstaan en geëvolueerd.

Historisch Perspectief

Door te kijken naar de geschiedenis van de landbouw en voedselconsumptie, krijgen jullie een beter begrip van hoe ons voedselsysteem is gevormd.

Culinaire Tradities

Jullie zullen de rijke culinaire tradities en recepten van over de hele wereld onderzoeken, en hoe deze bijdragen aan de diversiteit van ons voedsel.

Innovatie en Ontwikkeling

Ideegeneratie

Jullie gaan allereerst creatieve ideeën bedenken voor een oplossing, door gebruik te maken van de inzichten die jullie hebben opgedaan.

Uitwerking

De volgende stap is het verder uitwerken van de meest veelbelovende ideeën tot concrete concepten en ontwerpschetsen.

Prototyping

Met ons gekozen concept gaan jullie aan de slag om een werkend prototype te maken, zodat jullie het kunnen testen en verbeteren.

Producten en bewustwordingscampagne

Definitieve producten

• Op basis van feedback verbeteringen aan de oplossingen aanbrengen.

• Definitieve oplossingen ontwikkelen.

Bewustwordingscampagne rondom het thema voedsel

• De volgende stap is het uitwerken van een bewustwordingscampagne binnen school.

• Voedselbewust, gezond eten, voedselverspilling, duurzaam eten met een call-to- action.

 

Evaluatie en reflectie

• Het project en de campagne evalueren met leerlingen en docenten.

• Reflectie op leerervaringen en resultaten.​​​​​​​​​​

2025-2026 Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven

LCL Onderzoek

bottom of page